25 Mart 2012 Pazar

Utställning om livet på flykt



Alijan kom till Eslöv för två och ett halvt år sen, hans flykt från Afghanistan till Sverige tog honom närmare ett år.
– Vi hade inte plats att sova. I åtta månader var vi på väg, under lastbilar . Vi hittade nån plats under en kartong. Det var jättesvårt.
En färd i gummibåt från Turkiet till Grekland som slutade i vattnet. Fängelse i både Turkiet och Grekland och ett liv utan någon stans att ta vägen utan några pengar, månad efter månad. Alijan delar sitt öde med många, men det är sällan de här historierna berättas. Och det är viktigt tycker Mohammad Gulchin, som jobbat tillsammans med ungdomarna i arbetet om den här utställningen. Reaktionerna har varit starka berättar han.
– Det är ganska starkt. När folk har fått den här informationen har alla öppnat sig, till och med politikerna och kommuner som inte vill ta emot flyktingar, berättar han.
Här i Eslöv har livet börjat om på nytt för Alijan, som er att ha läst in SFI och gymnasiet nu planerar att flytta till Göteborg där han sedan vill utbilda sig till elektriker. Minnena från både krigets Afghanistan och månaderna på flykt sitter fortfarande kvar i huvudet, men flykten från hemlandet var oundviklig.
– När vi kommer från Afghanistan tänker vi att vi måste leva, eller dö. Blir vi kvar i Afghanistan måste vi antingen ut i krig, eller så kommer de och dödar oss, säger Alijan.

 Länk till radio: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5032846

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder